Ko gre kolo po svoje ...

Kolesarjenje je čudovita oblika rekreacije, ki lahko tudi rekreativnim kolesarjem ponudi velik odmerek adrenalina, hitrosti ali težavnostnih izzivov. OK, nekateri imajo kolo le za pot do službe in sobotni obisk tržnice, drugi pa s kolesom premagujejo vzpone, nabirajo kilometre ali se spuščajo po ozkih blatnih stezah in preskakujejo različne ovire.

Kolo po svoje?

Tole pisanje je opis enega čisto zaresnega resničnega dogodka. Aktivni, resni in zagrizeni kolesarji, pri čemer bomo poklicne športnike izpustili, so namreč prepričani, da so nesreče malo verjetne oziroma da so poškodbe le praske, ki izginejo po nekaj dneh. No, vsi vemo, da lahko pri cestnem ali gorskem kolesarjenju doživiš vse sorte padcev in drugih nesreč, ki se ne končajo vedno le zgolj z nekaj praskami, ampak so posledice lahko veliko hujše. Zato že dolgo kolesarimo s čeladami in ustreznimi ščitniki, zdaj pa je čas še za kolesarsko zavarovanje.

Zavarovanje? Le zakaj?

Zato: Miha je navdušen kolesar v najboljših kolesarskih letih, ki prevoženih kilometrov sploh ne spremlja več. Doma ima tudi specialko, ampak veliko ljubši mu je njegov »gorc«, zato si je letos poleti poleg dveh tednov na morju privoščil še en teden kolesarskega dopusta. S kolegi so se odpravili v Avstrijo in vse je bilo v presežnikih, dokler se mu ni zgodila precej bizarna nesreča. S strmega terena, polnega ostrih zavojev, skokov in ozkih mostičkov, so se vračali po ovinkasti asfaltirani gorski cesti. In na lepem so sredi levega zavoja naleteli na pohodnike, ki so jim v precej razkropljeni skupini prišli naproti. Na tleh je bilo nekaj drobnega peska, malce panično so pričeli zavirati in nekaj kolesarjev je končalo na tleh. Največ smole je imel prav Miha, ki ga je pri padcu odneslo s ceste, s seboj pa je odnesel tudi enega od pohodnikov. Ko so ga po dobre pol ure uspeli prinesti nazaj do ceste, so ugotovili hude odrgnine in zlom leve ključnice, pohodnik pa jo je odnesel le z lažjimi poškodbami.

Slabih 20 evrov in vse je videti povsem drugače

Epilog je Mihova zgodba dobila v bolnišnici in na zavarovalnici, sodišču pa se je uspel izogniti. Pohodnik, ki je skupaj z njim končal pod cesto, je namreč kljub le lažjim poškodbam zahteval odškodnino. Ker v Avstriji s temi rečmi ni šale, je imel Miha veliko srečo, saj ga je rešilo zavarovanje WIZ Kolo. Zavarovalnica je po preučitvi zahtevka Mihu zaradi poškodbe leve rame in ocenjene 5-odstotne invalidnosti izplačala 650 evrov zavarovalnine, prav tako je poravnala tudi odškodnino za v nesreči udeleženega pohodnika. Zavarovanje WIZ Kolo namreč krije tudi odgovornost kolesarja za škodo, ki jo pri uporabi kolesa povzroči tretjim osebam in stvarem. Kritje velja po vsej Evropi, zavarovalna vsota pa znaša 20.000 evrov. Tudi, če bi se izkazalo, da Miha za nastalo škodo pohodniku ni upravičen, bi mu zavarovalnica nudila pravno pomoč v odškodninski tožbi, če bi jo zoper njega vložil poškodovani pohodnik. In vse to le za slabih 20 evrov, kolikor znaša letna premija WIZ Kolo.

Vsi na bajk!

Padci, prometne nesreče in poškodbe so sestavni del kolesarjenja. Seveda lahko stisneš zobe in rečeš: »Ah, to pa res ni omembe vredno,« ter ob kolesu odšepaš domov, lahko pa že prej pomisliš na nekaj možnih posledic in se zavaruješ. Preveri, kaj ti ponuja in krije WIZ Kolo, potem pa hitro na bajk!