Štiri metre visoko kolo, pa kaj še?

Na kolo nas vse vežejo takšni in drugačni spomini: od prvega samostojnega kolesarjenja, vetra v laseh, do prvih padcev in poškodb. Kolo je super prevozno sredstvo, ki je zaradi svoje preproste uporabe priljubljeno širom sveta. Pa veš, da je okoli enega samega kolesa nastalo že tisoče različnih zgodb? Mi smo izbrali nekaj tistih resnično fajn. In če se že vožnja s tržnice domov včasih konča s padcem in poškodbami, kaj vse se lahko pripeti šele tistim, ki imajo pri kolesarjenju bolj malo zavor?

Kolesom posvečeni muzeji

Ali veš, da imajo v številnih državah sveta svoje kolesarske muzeje? Največ jih lahko obiščeš v ZDA, kjer je kar 13 različnih muzejev posvečenih zgodovini kolesa in kolesarstva. Na drugem mestu po številu muzejev je domovina prvega prijavljenega patenta za kolo – Nemčija, kjer lahko vse o kolesu izveš na petih različnih lokacijah. Med zanimivejšimi primerki kolesarskih muzejev je zagotovo francoski Musée du Vélo La Belle Echappée. Tam je predstavljena celotna zgodovina kolesarskih dirk, s poudarkom na Tour de France, se razume. Sicer pa ne rabiš čez mejo, da bi si zgodovinske primerke koles ogledal od blizu. V Tehniškem muzeju v Bistri je od leta 2010 na ogled velika zbirka koles.

In odkolesarila sta srečno do konca svojih dni …

Si se kdaj vprašal, kako je videti kolesarska poroka? No, če ne veš, se pari na poroko pripeljejo s kolesom, kolesarsko so obarvana tudi njihova poročna vabila, torta, sedežni red in drugi detajli. Svatje imajo na taki poroki navado, da namesto posipanja z rižem izberejo držanje sprednjega ali zadnjega kolesa visoko v zrak. 

Amaterski profesionalci

Pravi ljubitelji kolesarjenja se združujejo in priključujejo najrazličnejšim društvom ali klubom, kjer lahko delijo svojo strast s podobno mislečimi. Skozi čas pa se je nabralo kar lepo število primerov, ko so amaterski kolesarji zapeljali v profesionalne vode. Morda si že slišal za Reg Harrisa, enega najbolj znanih britanskih dirkačev v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja? Harris je svojo kolesarsko pot začel kot amater, končal pa kot zmagovalec štirih svetovnih prvenstev in nosilec dveh olimpijskih srebrnih kolajn. 

10 imen, ki jih moraš poznati

Čeprav od prve kolesarske dirke do danes ni minilo niti 150 let, pa se je v zgodovini nabralo veliko kolesarjev, ki so s svojimi dosežki na kolesih premikali meje mogočega. Tu je deset imen, ki jih preprosto moraš poznati: Eddy Merckx, Bernard Hinault, Fausto Coppi, Jacque Anquetil, Miguel Indurian, Alfredo Binda, Lace Armstrong, Gino Bartali, Sean Kelly in Alberto Contador.

Kaj pa ženske?

Ženske so se na kolesu znašle nekoliko kasneje kot moški, a to še ne pomeni, da so se za kolesarstvo zanimale manj. Tudi predstavnice nežnejšega spola so tekmovale in osvajale laskave nazive. Prva Američanka, ki je leta 1969 osvojila svetovno cestno prvenstvo v Brnu, je bila Audrey McElmury. 

Bi si upal sesti na 4 metre visoko kolo?

Največje kolo na svetu je leta 2012 izdelal Didi Senft iz nemškega Kolpina. Kolo je dolgo 7,8 metra in visoko 3,7 metra. Sam premer koles je 3,3 metra, medtem ko je teža kolesa 150 kilogramov. To pa še ni vse! Naj ti povemo, da je to kolo v resnici vozno. Ja, tudi nam je zastal dih.

S kolesom čez omejitev na naših avtocestah

Do danes je bila najvišja dosežena hitrost s kolesom 133,78 km/h. To je uspelo kolesarju Sebastiaanu Bowieru v Nevadi, kjer je vozil posebej prilagojeno ležeče kolo VeloX3.

Prihodnost je v elektriki

V globalnem merilu postajajo vse bolj popularna električna kolesa ali na kratko e-kolesa. O tem priča tudi dejstvo, da je njihova proizvodnja samo Kitajskem iz 56.000 (1998) zrasla na 21 milijonov v obdobju dvanajstih let. Po lanski statistiki naj bi bilo vseh e-koles na svetu okrog 210 milijonov, a številka je danes zagotovo še višja.